marți, 25 septembrie 2018

Ar trebui sa ma tem de cineva care sufera de vitiligo?


Vitiligo este o afectiune care duce la decolorarea pielii in diferite zone ale corpului, iar modul de operare al acesteia nu poate fi prezis, in sensul ca poate se limiteze doar la o parte restransa a corpului, fie se poate extinde catre par sau chiar cavitatea bucala. Culoarea parului si a pielii este determinata de melanina, iar vitiligo intervine atunci cand celulele care produc melanina nu mai functioneaza. Persoane de toate rasele pot fi afectati, insa afectiunea este mai des intalnita la cei a caror piele este mai inchisa la culoare. Totusi, aceasta nu este o problema care sa puna viata in pericol si nici nu este contagioasa, ci poate sa duca la scaderea stimei de sine in anumite cazuri. In plus, exista si cateva tratamente prin care poate fi restaurata culoarea pielii in zonele afectate, insa nu poate sa previna decolorarile ulterioare.

Care sunt semnele?
Bineinteles, principalul simptom este reprezentat decolorarea pielii in diferite zone ale corpului, insa, primele semne vor putea fi observate in zonele care sunt expuse soarelui, precum maini, picioare, fata, buze etc. Parul, sprancenele, genele si barba se vor putea decolora chiar si in cazul persoanelor tinere, fapt care in alte conditii nu este intalnit decat in cazul celor de varsta a doua.

Problema poate sa apara la orice varsta, insa de cele mai multe ori intervine inainte de 20 de ani, iar in functie de tipul afectiunii, zonele decolorate pot fi: orice zona a corpului, ceea ce presupune vitiligo generalizat. Mai exista si vitiligo segmental, care afecteaza doar o anumita zona, tinde sa apara la o varsta mai frageda, isi face simtita prezenta pentru cativa ani, apoi se vindeca de la sine. Nu trebuie omisa nici posibilitatea de afectiunea sa fie prezenta doar in anumite zone ale corpului, ceea ce presupune ca acesta este de vitiligo localizat. In schimb, uneori este dificil de prezis cum va avansa afectiunea pentru ca uneori aceasta se poate vindeca de la sine, pe cand in alte conditii se va extinde catre tot mai multe zone ale corpului.

Complicatii
Cei care vor sa afle mai multe despre vitiligo trebuie sa stie ca bolnvavii prezinta riscuri mai mari de a dezvolta cancer de piele intrucat sunt expusi arsurilor de la soare, pot capata probleme la nivelul ochilor din cauza iritatiei irisului sau se pot confrunta cu pierderea auzului.

Tratament
Exista mai multe tratamente care sa ajute la restaurarea culorii pielii, insa rezultatele variaza si nici nu pot fi prezise. In plus, unele dintre acestea pot avea chiar efecte secundare serioase, motiv pentru care una dintre cele mai comune optiuni este reprezentata de folosirea de produse cosmetice pentru a masca zonele afectte, iar cei care cred ca afectiunea este contagioasa trebuie sa stie ca in realitate aceasta nu se poate transmite de la un om la altul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu